Bild från sommaren 2019: Ch Oakwoods Who’s That Girl, Rivendells Lilla Viktoria, Se uch Björnakrokens Maya, Rivendells from Russia With Love & Katares Mystery Iron Butterfly. Eftersom vi är en social och aktiv familj lägger stor vikt vid att ha mentalt stabila Pinscher, stora som små som fungerar bra ihop med varandra och som trivs med att följa med.
Om familjen Eklöf
Jag heter Cathrine Eklöf och jag har haft Pinscher sedan 1998. Vår första Pinscher en ”mellan” hette Lilla Enebys Machiavelli. Macke var en underbar hund som jag tränade och tävlade mycket med så det var tidigt naturligt att engagera mig i vår rasklubb. På den tiden hade Dvärg och Mellanpinscher en gemensam klubb som hette Mellan & Dvärgpinschersektionen och då var jag invald på lite olika poster bland annat sekreterare.
Jag och min familj bor i ett radhus i Nacka utanför Stockholm. Familjen består av mig, min man Jonas och våra två ungdomar, Julia född 2004 och Simon född 2005. Alla är engagerade i valparna och våra hundar men det är jag som är ansvarig för uppfödandet.
Våra avelsmål:
Genom ett långsiktigt tänkande med hela rasen och inte bara vår egen uppfödning i tanken så jobbar vi för att bevara och förädla det vi tycker Pinschern, både stor som liten är när den är som bäst.
En sund hund i kropp och själ som även är vacker att vila ögonen på. En robust kompis som är aktiv, stark och rolig. En hund som reagerar snabbt och har ett visst mått av integritet utan att vara obalanserad och osäker. En bra kompis kort och gott.
Målet är alltid ganska enkelt och självklart; Vi vill att våra valpköpare ska få en fyrbent vän som sprider glädje i många år. För att det skall bli så behöver vi föda upp hundar som är sunda. En sund hund för oss har ett stabilt temperament och en god fysik.
När du sysslar med uppfödning av levande varelser blir det inte alltid som man tänkt sig men när man köper en hund ifrån oss kan man vara helt säker på att i de fall problem uppkommer är det inget som går oss obemärkt förbi. Vi tar alla eventuella problem på allvar och använder oss av den information vi får från våra valpköpare. Det är tack vare vår långa erfarenhet av våra linjer och den information vi har från tidigare kullar som sedan ligger sedan till grund för hur vi går vidare i vårt avelsarbete.
Ingen kan garantera att en hund inte blir sjuk, men vi använder naturligtvis endast friska hundar i avel där vi har så mycket kunskap som möjlig hundarna i stamböckerna.
Avelstikarna
Det är av yttersta vikt att tikar med valpar lever i en harmonisk miljö. Därför tar vi inte emot besök av främmande innan valparna är runt fyra veckor gamla. Vi lämnar inte tiken och nyfödda valpar ensamma. Våra tikar bestämmer helt och hållet själva om och när det är dags för andra hundar i familjen att träffa valparna.
2006 Importerade vi vår första stamtik på Dvärgpinscher. Gaia från finland underbara: Rowan Alley’s Uno Dos Tres, hon är patella undersökt och ögonlyst UA. Hon är mamma till vår Lilla K-kull (2009) och vår Lilla N-kull (2011).
2010 Importerade vi vår andra stamtik gällande Dvärgpinscher, ”Keso” Se uch Baron Castle Queen of spades. Keso är svensk utställlning champion, 2:a årets Dvärgpinscher samt Årets Junior. Hon är patella undersökt, ögonlyst UA och har gjort en fantastisk mentalbeskrivning.
Keso fick två kullar hos oss Lilla T-kullen där vi gått vidare på Lilla Trassel och Lilla U-kullen där både Lilla Unicorn och Lilla Unique har gått vidare i avel. Unique sålde vi till Katare’s Mystery kennel och hon har fått två kullar där och valparna efter henne har varit fantastiskt framgångsrika. Unicorn äger vi själva han har två kullar hos oss.
2019 Fick vi möjligheten att köpa in Se uch Björnakrokens Maya. Maya. Hon är patella undersökt, ögonlyst UA och har gjort ett fint BPH. Hon är mamma till vår Lilla Z-kull. I den har vi behållit en tik Rivendells Lilla Zaffran som går vidare i vår avel.
Rivendells Lilla Zaffran är mamma till vår Lilla F samt vår lilla H-kull där vi sparat Fajita samt Hallon.
Under våren 2023 kommer även vår andra linje efter Keso, via Rivendells Lilla Trassel till Rivendells Lilla Viktoria och nu då Rivendells Lilla Estelle som vi sålt med bibehållen avelsrätt få sin kull som vi längtat mycket efter.
Hur är då vår ideal Dvärgpinscher?
En hund som vill hänga med sin ägare/familj på de aktiviteter som vi människor önskar syssla med. Det är en liten aktiv hund utan att vara stressad. Balanserad och duktig på att gå ihop med andra hundar. Naturligtvis under förutsättning att de andra hundarna är trevliga och förstår hundspråk. Dvärgpinschern ska vara glad och social men ska ge varningskall och i skarpt läge kan dom vakta familj och hem. Den är robust och inte skällig i onödan. Den är en suverän bästa kompishund hund när någon i familjen behöver tröst.
Pinscher och barn?
Vår erfarenhet är att det för det allra mesta går mycket bra. MEN har man uppfattningen att barn och hund ska vara lekkompisar, sova ihop och att hunden ska tåla nästan vad som helst så är inte varken Dvärg eller ”mellan” pinscher den rätta rasen för er.
Våra barn är uppvuxna med Pinscher och vi har haft hemma (som har varit på hundvakt eller parningar eller liknande) minst 20 olika Pinscher från olika linjer och mina barn har aldrig ens varit i närheten av att bli hundbitna. DOCK så har jag alltid varit uppmärksam på om en hund har verkat illa till mods. Har barnen varit stissiga och hundarna verkat trötta så har barn eller hundar nattats på olika ställen. Om en hund ser ut att ha integritet i soffan så får den helt enkelt inte ligga där utan förpassas i en hundbädd där barnen inte får störa hunden. Kan man inte tänka sig att göra detta så tror jag egentligen att INGEN hund är det bästa alternativet. Dock anser jag att Dvärgpinschern har klart mindre tendenser till resursvakt än deras större kompis så det har sällan eller andra varit en fråga jag fått till mig från någon Dvärgpinschervalpköpare.
Vad gör vi som uppfödare för dig?
Vi försöker att informera om vad som är bra och dåligt med de raserna vi föder uppp (Dvärg och Pinscher). Varken Dvärg eller ”mellan” Pinscher är raser som passar alla. Vi har alltid varit behjälpliga vid de omplaceringar som varit aktuella men det är trist både för oss som uppfödare, för den förväntansfulla hundägaren och naturligtvis för hunden när det inte blir som man tänkt sig.
Vi finns alltid här för rådgivning om det blir problem på vägen, en valp går igenom många perioder där man kan ha funderingar och oro och vi vill att man ringer oss först vid eventuell oro/problem. Vi är de som har allra mest erfarenhet av såväl ras som individer. Så är det förstås även skönt för er att få höra att ”Jo, så kan det vara just nu och syrran X var likadan under första löpet el liknande” Kan vi inte hjälpa er så har vi kontakt med flertalet kunniga hundtränare på olika orter i Sverige med erfarenhet av Pinscher.
Rasen i stort då?
Vi jobbar via Dvärgpinscherklubben och Schnazuer Pinscherklubben i Sverige.
Vi håller oss uppdaterade om rasens utveckling i både Sverige och övriga världen. Det är av yttersta vikt utifrån att rasen är så pass liten att den aveln som bedrivs även i övriga världen på ont och på gott påverkar oss en hel del. Vi har ett mycket gott samarbete med andra uppfödare och vår ambition är att alltid stötta och hjälpa till så att vi tillsammans med uppfödarkollegor i rasen gör ett så bra jobb som möjligt för Dvärgpinscherns bästa.
Jag har suttit i Avelsrådet (kallas för RAM-gruppen i Dvärgpinscherklubben) i båda raserna.
Jag har gått Svenska kennelklubbens steg 1 utbildning för avelsråd samt en utvecklingkurs som handlade om det rasspecifika avelsstrategiarbetet.
Jag har suttit som ledamot i Svenska Schnauzer Pinscherklubben.
För mer information kontakta mig gärna:
Cathrine Eklöf Storholmsvägen 416 Saltsjö-boo
Epost: dp@rivendells.se
Mobil: 0707180267