Om Dvärgpinscher

Rasen

Dvärgpinscher är små, starka glada hundar som älskar när saker händer. Dvärgpinscher passar lika väl en nybliven pensionär som en barnfamilj. Det som inte passar en Dvärgpinscher är ett liv där dom lämnas mycket ensamma och inte får hänga med. Dom passar för alla typer av arbete utom möjligen skydd. Dvärgpinschrar deltar i VM i Agillity, dom tycker om att tävla lydnad, viltspår. 

Pinscher stor som liten ska enligt oss vara:

En sund hund i kropp och själ som även är vacker att vila ögonen på. En robust kompis som är aktiv, stark och rolig. En hund som reagerar snabbt och har ett visst mått av integritet utan att vara obalanserad och osäker. En bra kompis kort och gott. 

”Mamma, jag tycker Dvärgpinscher är världens bästa kompishundar” – Vår Simon när han var 6 år gammal vilket numer ett epitet jag själv ofta använder.

Väder och vind

Dvärgpinscher är lagom förtjusta i kyla och snålblåst eller än värre regn. Har vi möjlighet till sovmorgon så är risken att vi vaknar väldigt sent om det regnar ute. Då ligger våra Pinscher helst under täcket. Jag brukar dock inte klä på vuxna hundar i tid och otid, jag tycker det är negativt för deras pälssättning. Jag sätter på om jag vet att vi ska stå stilla men inte om hundarna ska springa fritt och kunna röra på sig. Gamla och mycket unga hundar undantaget.

På resande fot

En stor fördel är att dom är tillräckligt små för att åka med i kabinen om du flyger utomlands. Med ett Eu-pass kan du vaccinera valpen efter 12 veckors ålder mot rabies och sedan kan man resa inom EU (vissa länder kräver också avmaskning) efter 21 dagar.

Rivendells Lilla Trassel i Nice och Rivendells Lilla Festis i Spanien. Båda följer med sina ägare på regelbunden basis och älskar att få hänga med.

Uppfostran

Dvärgpinscher uppfostras bäst som vilken hund som helst, konsekvens och positiv förstärkning fungerar alldeles utmärkt. En Dvärgpinscher varningsskäller när någon kommer och knackar på dörren men vi arbetar konsekvent med att försöka avla på hundar som inte “dumskäller” det är delvis en fråga om uppfostran men det handlar också en hel del om hundens nervkonstitution. En hund som varningsskäller i tid och otid är helt enkelt inte helt trygg. Det märks särskilt på vissa individer kring de olika könsmognadsperioderna då det kan bli mer ljudligt. Dvärgpincher vill ligga nära, nära och gosa. En Dvärgpinscher sover helst under ett täcke. 

Rivendells Lilla Xcalibur 6 månader under täcke.

Motionsbehov

Jag upplever att alla hundar behöver en lite längre promenad varje dag, det gör även en Dvärgpinscher även om dom är ganska förstående i perioder där det tillfälligt av någon anledning blir färre promenader. Jag tycker dock väldigt mycket av både Dvärgpinschern och Pinschers stimulansbehov sitter i benen, dom älskar att få springa lös i skog och mark. Får dom göra det blir dom väldigt härliga hundar att ha omkring sig dygnets andra timmar.  

Andra hundar

Dvärgpinscher är tuffa och kan bestämt tala om för andra hundar att du ska inte komma och sätta en tass på mig. Detta gör att det för oss fungerar bra att släppa ihop våra Dvärgpinscher med nästan vilka hundar som helst. Dock är det ju då väldigt viktigt att dom hundarna är snälla och förstår att det är just tassen som inte accepteras och inte inbillar sig att Dp:n vill ha bråk. Jag upplever Dvärgpinscher som mer ljudliga än Pinscher och dom visar med just morr och skäll vad dom tycker men våra är aldrig bitska bara tydliga. 

Hantering

Vi tycker det är yttersta vikt att avla på naturligt hanterbara Dvärgpinscher. Tack vare att vi haft turen att importera två tikar som varit hanterbara utan träning är det något tacksamt arbetat vidare med. Vi tränar också våra valpar tidigt att bli hanterade på bord. 

Se Uch Rivendells Lilla Kokos på bordet i Juniorklass

Pinscher och barn? 

Vår erfarenhet är att det för det allra mesta går mycket bra. MEN har man uppfattningen att barn och hund ska vara lekkompisar, sova ihop och att hunden ska tåla nästan vad som helst så är inte varken Dvärg eller ”mellan” pinscher den rätta rasen för er.
Våra barn är uppvuxna med Pinscher och vi har haft hemma (som har varit på hundvakt eller parningar eller liknande) minst 20 olika Pinscher från olika linjer och mina barn har aldrig ens varit i närheten av att bli hundbitna. DOCK så har jag alltid varit uppmärksam på om en hund har verkat illa till mods. Har barnen varit stissiga och hundarna verkat trötta så har barn eller hundar nattats på olika ställen. Om en hund ser ut att ha integritet i soffan så får den helt enkelt inte ligga där utan förpassas i en hundbädd där barnen inte får störa hunden.  Kan man inte tänka sig att göra detta så tror jag egentligen att INGEN hund är det bästa alternativet. Dock anser jag att Dvärgpinschern har klart mindre tendenser till resursvakt än deras större kompis och det är väldigt sällan så att valpköpare har dessa problem med sina Dvärgpinscher.

Andra djur

Dvärgpinscher går generelt sätt bra ihop med andra djur och katter. Dom är kloka och förstår ganska snabbt vilka som ingår i flocken. Dock kan dom jaga katter utomhus.

Hur är då vår ideal Dvärgpinscher? 

(Mer om hur vi ser på rasen och våra avelsmål går att hitta under länken om oss. Denna text är självplagierad därifrån)

Vår ideal Dvärgpinscher är en hund som vill hänga med sin ägare/familj på de aktiviteter som vi människor önskar syssla med. Det är en liten aktiv hund utan att vara stressad. Balanserad och duktig på att gå ihop med andra hundar. Naturligtvis under förutsättning att de andra hundarna är trevliga och förstår hundspråk. Dvärgpinschern ska vara glad och social men ska ge varningskall och i skarpt läge kan dom vakta familj och hem. Den är robust och inte skällig i onödan. Den är en suverän bästa kompishund hund när någon i familjen behöver tröst.