Vid leveransen
Den dagen du hämtar din valp så bestämmer vi en tid när ni ska vara här för att vi i lugn och ro ska kunna starta ert nya liv som pinscherägare på bästa sätt. Vi levererar inte valpar till flygplatser eller tågstationer annat än i yttersta undantag.
Vi brukar börja med att jag klipper klorna på er valp så att ni ser hur det går till och fungerar.
Efter detta brukar valpen få springa runt med sina kompisar i köket och busa så att vi i lugn och ro kan ta en kopp kaffe och skriva papper prata och gå igenom den närmaste tiden med valpen.
Skötselinstruktion:
Nästa vaccination: Vi har vaccinerat din Dvärpinscher från oss med DHPPI vaccin kring 7 veckors ålder. Nästa vaccination ska ske tidigast vid 12 veckors ålder. Vi har inte haft några problem med vaccinationskomplikationer på Dvärgpinscher varför vi inte förväntar oss att detta ska drabba denna kull heller. Skulle ni bli osäkra och undra över något efter vaccinationen, ring oss så hjälper vi er. Efter 12 veckors vaccinationen är det dags för nästa vaccinering vid ett års ålder. Sedan räcker det att vaccinera vart fjärde år enligt svenska kennelklubbens utställnings och championatsbestämelser:
https://www.skk.se/sv/utstallning/regler/utstallnings-championatregler/
Dock kräver ofta hundpensionat och dagis att hunden är vaccinerad oftare mot tex kennelhosta så informera er kring detta.
Avmaskning:
Vi har avmaskat er valp vid tre tillfällen innan leverans. Vi brukar ändå rekommendera att ni avmaskar med axilur ca 3 veckor efter att valpen levererats. Numer importeras många hundar och det finns all anledning att vara försiktig i hundrastgårdar etc.
Utfodring av er valp:
Er valp har matats 3 – 4 ggr per dag med Arion medium lamm och ris. Detta fortgår till kring 8 -9 månaders ålder då den första riktigt stora könsmognaden börjar ske. Då brukar hundarna tappa intresse för ett mål och istället äta morgon och kväll. Hur mycket valpen ska äta beror på hur den växer, tänk på att en växande valp gärna får ha lite att ta i så att den vid ev magåkomma inte tappar allt sitt hull. Tänk på att valpen växer fort och att ni behöver öka fodret allt eftersom. Ring mig gärna och skicka bilder så kan jag råda er.
Kloklippning:
När valpen kommer från oss har vi klippt klorna en gång i veckan. Jag tycker gott man kan fortsätta med det. På Rivendells forumet finns länkar till videor på olika sätt att få kloklippningen till en positiv upplevelse för er valp. Men gör inget problem av kloklippning när det sällan är det. Jag kommer visa hur jag klippt valpens klor i samband med leverans.
Fästingar:
Vi använder Bravecto numer på våra Dvärgpinscher.
Kull BPH
När er valp är kring 15 månader kommer ni få en inbjudan att deltaga i beteendeprovsbeskrivning med er valp från oss.
https://www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/
När vi började med Pinscher (mellan) så gjorde vi MH på samtliga våra första kullar. Dock blev det svårt att få tag i bana och vi hade inte möjligheter att erbjuda detta under några år. Nu har vi återfått kontakter i och med att kennelklubben utvecklat BPH. Jag har gått kurs som handlade om hur BPH bedömns och tankarna kring momenten, detta gjorde att fick upp ögonen för vilket bra redskap detta är för både de valpköpare som går beskrivningen och för mig som uppfödare. Beskrivarna kommer efter testet hjälpa dig förstå din hund och dess reaktioner på ett bättre sätt. Sedan är detta också ett redskap för att jag som uppfödare även fortsatt ska kunna avla för mentalt stabila och roliga Dvärgpinscher. Om ni inte kan vara med på mitt BPH hoppas jag att ni kan tänka er att med min hjälp hitta plats någon annanstans.
Rumsrenhet:
Valpen ska rastas på samma plats när det ätit, sovit och lekt. Det är olika hur lång tid det tar men en valp kan inte själv kontrollera sin blåsa på ett bra sätt innan 6 månaders ålder. Jag har många valpköpare som haft sommarvalpar från mig som upplever att jag gett dom en rumsren valp… Jag tänker att dom haft både tur och tidpunkten har gjort att dom haft bra möjligheter att låta valpen göra det den ska just utomhus. Men jag ser att både min Dvärgpinschervalpar och Pinschervalpar har en så trygg karaktär att dom tidigt vågar släppa kontrollen utomhus och det tycker jag är väldigt positivt. En valp som inte vågar kissa utomhus är ofta inte trygg. Skulle det vara på det viset är det viktigt att själv var lugn och ge valpen god tid och som jag skrev i början använda sig av samma plats.
Övrigt:
Det är en stor omställning för en liten valp att flytta hemifrån, för att underlätta den första tiden skickar vi med valpfoder, pläd med mammas doft och leksaker valpen är van vid. Min upplevelse efter att fött upp sedan 2004 är dock att det brukar gå bra. Kom ihåg att jag valt just er som valpköpare till mina valpar för att jag känt förtroende för er. Lyssna på era egna instinkter och när “förståsigpåare” talar om för er att dessa instinkter är fel strunta i dom. Ring istället mig, även om det kanske skulle vara så att det blivit knasigt brukar faktiskt mina valpar vara tillräckligt stabila för det ska gå alldeles utmärkt iallafall. Det kombinerat med att jag tyckt att ni varit kloka bra människor brukar räcka väldigt långt. Jag har valpköpare som hade hund ur min första kull som fortfarande ringer och ber om råd. Jag har många valpköpare som “gjort fel” men som ändå har sin andra hund från mig eftersom den första ändå blivit “världens bästa hund”
Ring mig gärna om stort och smått eller skicka ett meddelande så ringer jag (jag är bättre på att finnas per telefon än brevledes) gärna upp.
Kram och tack för att ni velat ha en valp från oss:
Cathrine Eklöf Rivendells telefonnummer: 0735640381
Detta ingår i valpköpet från oss:
- Stamtavla/Registreringsbevis i SKK köpeavtal, på dessa papper finns valpens chipmärkning dokumenterad.
- Valpens besiktningsintyg, aldrig äldre än 6 dagar gammalt.
- Du får också valpfoder med dig, fodret räcker en tid så att du själv hinner ordna med samma foder, jag brukar ha skickat en information några veckor innan leverans och även i den står vilket foder som valpen är van vid och en massa annat som ni kan förbereda inför att valpen kommer hem.
- Det är önskvärt för valpens skull att ni fortsätter med samma foder som valpen är van vid.
- Pläd med mammas doft
- Leksaker, tuggisar och godis som valpen är van vid.
Oavsett hur bra det går hemma så vill vi alltid att man hör av sig inom ett par dagar. Vi finns här för er vår dörr och telefon står alltid öppna för er. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.
0709 456 471